Ενετικό Φρούριο

Το βενετσιάνικο κάστρο βρίσκεται στην περιοχή της Μπόχαλης και απέχει μόλις 2 χμ από την πόλη. Το Κάστρο έχει μεγάλη ιστορική σημασία καθώς στο εσωτερικό του τα χρόνια της Ενετοκρατίας βρισκότανε η πρωτεύουσα του νησιού. Η ακριβής χρονολογία που χτίστηκε το Κάστρο δεν είναι γνωστή.
Τα τείχη του είναι από λαξευτή πέτρα και η μορφή τους μοιάζει με τα τείχη των κρητικών κάστρων. Το 1480 κατεδαφίστηκε μεγάλο μέρος του από τους Τούρκους και δεν επιτράπηκε η αναστήλωση του. Από τότε έως το1514 οι κάτοικοι του νησιού έκαναν πολλές προσπάθειες αναστήλωσης του μετά από κάθε επιδρομή ή σεισμό. Η κυριότερη αναστήλωση έγινε το 1515 με ενίσχυση της Βενετίας. Τότε προστέθηκαν τα κανόνια και η μεγάλη Πύλη, η καμπάνα της οποίας χρησίμευε ως ρολόι της πόλης. Η παρουσία των Βενετών φαίνεται ακόμα εάν παρατηρήσουμε την τρίτη πύλη εισόδου, τα τείχη της οποίας φέρουν "το Λέοντα του Αγίου Μάρκου" που αποτελεί σύμβολο της Βενετίας.
Το κάστρο φιλοξενούσε όλη την πόλη της Ζακύνθου, τις διοικητικές υπηρεσίες και το στρατό. Οι Βενετοί δημιούργησαν μέσα στο κάστρο σπάνια έργα της εποχής, όπως για παράδειγμα ένα οργανωμένο αποχετευτικό σύστημα.
Το πέρασμα των χρόνων και οι πολλοί καταστρεπτικοί σεισμοί αλλοίωσαν την μορφή της παλιάς πόλης, από την οποία σήμερα διασώζονται ελάχιστα δείγματα. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στην περιοχή του κάστρου ο επισκέπτης μπορεί να δει τις πέτρινες θολωτές φυλακές, το κτίριο της πυριτιδαποθήκης, τον κεντρικό προμαχώνα του φρουρίου, κατάλοιπα του αποχετευτικού συστήματος, καθώς και ερείπια πολλών εκκλησιών. Η διαδρομή που θα ακολουθήσετε μέσα στο κάστρο είναι κυκλική.
Η πρώτη στάση γίνεται στα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (15ος-17ος αιώνας) και ακολουθεί το οχύρωμα Minotto( 1646) με θέα προς το Τσιλιβή. Κοντά του βρίσκονται τα ερείπια των ναών της Παναγίας της Λαουρένταινας που κτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και του Σωτήρα ενώ στην ίδια περιοχή του κάστρου θα βρείτε το ποδοσφαιρικό γήπεδο της περιόδου της Αγγλοκρατίας. Δεξιά από το νοτιοανατολικό οχύρωμα Bembo ένα μονοπάτι θα σας οδηγήσει στην κορυφή του λόφου όπου είναι κτισμένο ένα σύγχρονο αναψυκτήριο με πανοραμική θέα τον κόλπο του Λαγανά. Περπατώντας προς την έξοδο και λίγο πριν το τέλος της διαδρομής θα συναντήσετε τις φυλακές της Ενετοκρατίας, την μικρή πυριτιδαποθήκη και το καλύτερο σημείο του κάστρου, τον προμαχώνα Grimani με την υποβλητική θέα στην πόλη και το λιμάνι.
Η γεωλογική μεταβολή του 16ου αιώνα, οδήγησε στην αποκοπή της νοτιοανατολικής πλευράς του κάστρου από το λόφο του Εξηνταβελόνη. Τότε καταστράφηκαν τα Κυκλώπεια Τείχη και η Αρχαία Ακρόπολη της Ζακύνθου. Η θέση του Κάστρου δεν ήταν τυχαία, καθώς οι Ενετοί διάλεγαν πάντα να χτίζουν τα κάστρα τους έτσι ώστε να έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους. Σήμερα το κάστρο είναι όλο πευκόφυτο και η θέα από εκεί είναι μαγευτική.